Aurinkosähköjärjestelmät ovat järjestelmiä, jotka ovat sekä verkkoon kytkettäviä että akustolla toimivia. Yleensä omakotitalojen, maatilojen tai yritysten toimitilojen tai liikekiinteistöjen yhteydessä käytetään yleiseen sähköverkostoon kytkettäviä aurinkosähköjärjestelmiä. Tällaiset verkkoon kytkettävät aurinkosähköjärjestelmät toimivat niin, että ensisijaisesti käytetään saatavilla oleva aurinkoenergia ja vasta sitten sen jälkeen siirrytään hyödyntämään yleisestä sähköverkosta saatavaa sähköä.

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan luonnollisesti aina asiakkaan oman tarpeen mukaisesti niin, että hänen järjestelmä vastaa asiakkaan vaatimuksia sähkönkäytön suhteen. Aurinkosähkön avulla voidaan kattaa kolmasosa koko vuoden sähkönkulutuksesta, jotta ei syntyisi ylituotantoa. Mikäli ylijäämäsähköä kuitenkin pääsee syntymään, niin sen voi myydä paikalliselle sähköyhtiölle korvausta vastaan ja tällä tavoin tienata hieman.

Akustolla toimivan aurinkosähköjärjestelmän käyttö on puolestaan varsin yleistä erilaisissa sähköttömissä olosuhteissa, kuten vaikkapa esimerkiksi mökeillä tai huviloilla, veneissä tai asuntoautoissa. Akku latautuu päivän aikana auringon voimalla ja illalla siitä kertynyttä sähköä voidaan sitten hyödyntää muun muassa jääkaapin, pakastimen, valaistuksen, television, tietokoneen, vedenkeittimen, kännykkälaturin tai muiden vastaavien laitteiden käyttämiseen. Mökille tuleva aurinkosähköjärjestelmä on mitoitettava sen mukaan, paljonko mökillä halutaan käyttää erilaisia sähkölaitteita ja mukavuuksia.

Toteutamme aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella

Joissain tapauksissa aurinkosähköjärjestelmän voi asentaa itse, mutta etenkin omakotitalo-olosuhteissa, missä järjestelmä kytketään myös yleiseen sähköverkkoon, on syytä turvautua asiantuntevan ammattilaisen osaamiseen. Tietyt sähköjärjestelmäasennukset vaativat sähköasentajan pätevyyden, joten niitä ei ihan kuka tahansa saa tehdä. Ermen Oy on erikoistunut aurinkosähköjärjestelmien asennuksiin myös haastavissa olosuhteissa, joten meiltä saat aurinkosähkön käyttöösi myös erämaa- tai saaristomökille, jossa tavallinen sähköverkkoon liittyminen olisi aivan mahdotonta.

Kun aurinkosähköjärjestelmää ollaan sijoittamassa paikoilleen, yleinen asennuspaikka on talon katolle ja mahdollisimman lähelle katonharjaa mahdollisten varjostavien esteiden, kuten puunoksien, minimoimiseksi. Suomen leveysasteita ajatellen vaakatasoon nähden paras kallistuskulma vaihtelee vuodenajasta riippuen 10 – 90 asteen välillä. Pääsääntöisesti paneelit on suunnattava kohti etelää 40 asteen kulmaan.

Joka tapauksessa aurinkopaneelit tulee sijoittaa sellaiselle paikalle, joka on varjoton koko päivän. Katto on sen takia aina hyvä vaihtoehto, mutta muitakin mahdollisia paikkoja tietysti on, kuten esimerkiksi järvenranta, mikäli sellainen sattuu talon läheltä löytymään – tärkeintä on sijoittaa paneelit kuitenkin paikkaan, johon pääsee tulemaan eniten auringonpaistetta. Huono sijoituspaikka on sellainen, jossa paneelit tai jokin niiden kennoista jäisivät edes osittain jonkin lähellä sijaitsevan esteen, kuten esimerkiksi rakennuksen, puunoksan, räystään tai jonkin muun vastaavan varjoon – tämä syö heti tehoa järjestelmältä. Hyväksi havaittuja asennuspaikkoja ovat katon ja rannan ohella myös rakennuksen seinät. Mikäli asennus tehdään seinälle, on samalla varmistettava, ettei räystäistä synny varjoja edes aurigon ollessa kaikkein korkeimmillaan. Jos asennusta ei pysty tekemään katolle tai seinälle jostakin syystä, tällöin paneelit on mahdollista sijoittaa kauemmas rakennuksesta. Esimerkiksi 50 metrin säteellä sijaitseva avoin paikka on vielä varsin hyvä aurinkopaneeleille – niiden ei tarvitse olla rakennuksen välittömässä läheisyydessä.

Hanki aurinkosähköjärjestelmäsi meiltä

Kun hankit aurinkosähköjärjestelmän meiltä, pakettiin sisältyvät tarvittavat osat: aurinkopaneelit, asennustelineet, kaapelit ja kaikki muutkin vaadittavat tarvikkeet. Jos haluat, voit hankkia myös pelkkiä aurinkopaneeleita tai muita tarvikkeita. Kun hankit sähköverkkoon kytkettävän aurinkosähköjärjestelmän, sen mukana tulee myös invertteri joka muuttaa tasavirtaisen aurinkosähkön tavalliseen sähköverkkoon sopivaksi 230 voltin vaihtovirraksi. Järjestelmien tuotantoa on mahdollista myös seurata invertterin omalta näytöltä tai erikseen hankittavan älypuhelinsovelluksen avulla.

Oletko kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmästä? Ota yhteyttä ja kysy lisää meiltä!

Mikä on aurinkosähköjärjestelmä?