Aurinkoenergia on uusiutuvan energian muoto, jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan auringon säteilyenergian hyödyntämistä suoraan aurinkopaneelia tai –keräintä käyttämällä. Kaikista eri uusiutuvan energian muodoista aurinkoenergia on Suomen oloihin varsin varteenotettava vaihtoehto, sillä sen käytöstä ei synny niin minkäänlaista vahinkoa ympäristölle tai ihmiselle ja se on suhteellisen edullinen ottaa käyttöön.

Jos vertailukohtaa halutaan hakea, säteilee aurinko Suomessa yhtä tehokkaasti kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa, jossa aurinkoenergiaa käyttämällä katetaan jopa jo viisi prosenttia kaikesta sähköntuotannosta. Viiden prosentin lukema saattaa kuulostaa pieneltä, mutta todellisuudessa kyseessä on merkittävän suuri osuus sähköntuotannosta – ja luku luonnollisesti kasvaa koko ajan. Suomessa aurinkoenergiaa on mahdollista hyödyntää alkukeväästä loppusyksyyn eli maaliskuusta syyskuun loppuun asti.

Aurinkopaneelit puhdistuvat sateella

Aurinkoenergia mahdollistaa sekä lämmön että sähkön keräämisen talteen. Sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja aurinkolämpöä eli auringon lämpöenergiaa taas puolestaan kerätään talteen aurinkokeräimillä – tätä lämpöä on sitten mahdollista hyödyntää käyttöveden lämmityksen ohella vaikkapa lattialämmityksessä, uima-altaiden veden lämmityksessä ja loppuvuoden aikana käyttöveden esilämmityksessä. Käyttökohteita on lukuisia. Aurinkokeräimet lämmittävät veden aurinkoenergiaa käyttäen, ja tämän jälkeen lämmitetty vesi siirtyy lämminvesivaraajan kautta käytettäväksi ihan normaalisti. Aurinkoenergian etuna on, että sen avulla pystyy lisäämään omavaraisuusastetta ja samalla pienentämään tuntuvasti  kuluja.

Aurinkoenergian käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset

Missä kaikkialla aurinkoenergiaa sitten voidaan oikein hyödyntää? Sitä voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi omakotitaloissa, yritysten toimitiloissa tai liikekiinteistöissä, maatiloilla ja erilaisissa vapaa-ajan asunnoissa, kuten kesämökeissä ja huviloissa. Aurinkosähköjärjestelmiä on olemassa kahta eri tyyppiä: akulla toimivia ja verkkoon kytkettäviä. Verkkoon kytkettävät järjestelmät toimivat niin, että ne käyttävät ensisijaisesti saatavilla olevaa aurinkoenergiaa, ja vasta sen jälkeen siirrytään käyttämään yleisestä sähköverkosta saatavaa sähköä. Aurinkoenergiaa on muuten mahdollista käyttää myös yritysten toimitiloissa ja liikekiinteistöissä esimerkiksi sähkökatkoksilta pelastavana varavoimana.

Aurinkoenergia tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yrityksille

Toinen tapa on ladata aurinkoenergialla tuotettua sähköä suoraan akustoihin, jotta sitä saadaan sähköttömiin olosuhteisiin, muun muassa mökeille, asuntoautoihin tai veneisiin. Jos kyseessä on mökkijärjestelmä, akku latautuu päivän aikana auringon säteilyn voiman avulla ja siten illalla sähköä voi hyödyntää muun muassa jääkaapin, television, valaisun tai tietokoneen käyttämiseen. Mökille tuleva järjestelmä mitoitetaan aina sen mukaan, paljonko sähkölaitteita ja erilaisia mukavuuksia aiotaan mökillä käyttää – tuleeko sinne esimerkiksi kattavat viihdejärjestelmät vai riittääkö pelkkä teenkeitin ja kännykänlaturi. Aurinkoenergiaa käyttämällä voidaan saada sähköt ja lämmin vesi kaikkein haastavimpiinkin olosuhteisiin, kuten erä- tai saaristomökkeihin.

On selvää, että suurinta taloudellista etua aurinkoenergia tuo omassa henkilökohtaisessa käytössä, mutta mikäli sähköylijäämää syntyy, ovat sähköyhtiöt velvoitettuja ostamaan sen. Säteilyn energiasta voidaan muuttaa suunnilleen 21 prosenttia sähköksi aurinkokennoja käyttämällä. On syytä mainita myös se, että aurinkoenergian käyttöönotosta syntyvät kulut ovat laskeneet tuntuvasti viimeisten vuosien aikana – nykyisillä hinnoilla aurinkosähköön sijoitettu investointi maksaa itsensä takaisin hyvällä paikalla noin kymmenessä vuodessa, mikä on lopulta varsin lyhyt aika esimerkiksi omakotitaloasumista ajatellessa.

Aurinkopaneelien avulla tapahtuva aurinkoenergian hyödyntäminen pienentää sähkölaskun määrää kolmanneksella jo vuoden aikana. Investoidun rahan vuosituotto on viisi prosenttia, mikäli sähkön käyttää itse. Aurinkolämpöjärjestelmä voi maksaa itsensä takaisin kokonaan jo alta kolmessa vuodessa, jonka jälkeen käyttöveden vuotuiset lämmityskustannukset tipahtavat jopa neljännekseen entisestä – ja se on jo merkittävä säästö.

Jos olet kiinnostunut aurinkoenergian mahdollisuuksista, ota yhteyttä meihin ja tiedustele lisää. Löydämme taatusti juuri sinulle parhaiten sopivan aurinkoenergiaratkaisun!

Mitä on aurinkoenergia?